rows

Specifica printr-o lista de valori separata prin virgula, numarul si dimensiunile randurilor care vor aparea pe ecran sub forma de frameuri.
Unitatile de masura pot fi:

  1. pixeli, in cazul in care valorile sunt urmate de px, acestea sunt si unitatile de masura implicite, daca nu se specifica nimic vor fi considerate ca implicite

  2. procente in cazul in care dupa numere apar %. In total numarul de randuri trebuie sa acopere in procent de 100% ecranul. Daca aceasta nu se intampla, se vor scala toate randurile astfel incat in final sa se ajunga la valorea de 100%.

  3. sau valori relative, specificate printr-un caracter *. Acest caracter este extrem de util pentru a nu stabili in mod fix largimea randurilor.

Toate aceste unitati de masura pot fi folosite impreuna, fiecare pastrandusi semnificatia. Astfel:
<FRAMESET ROWS="25%,75%">
Va defini un document in care prima zona ocupa 1/4 din inaltimea ecranului, iar cea de-a doua 3/4.
Acelasi lucru poate fi specificat si astfel:
<FRAMESET ROWS="25%,*">
In acest caz, prima zona va avea 1/4 din inaltimea ecranului, iar cea de-a doua va ocupa restul de spatiu.
Un alt mod de a specifica aceeasi impartire este urmatorul:
<FRAMESET ROWS="*,3*">


O constructie de tipul:
<FRAMESET ROWS="60,50%,*">
Va imparti ecranul astfel incat primul frame va avea inaltimea de 60 de pixeli, al doilea va ocupa 50% din inaltime, iar al treilea ceea ce mai ramane din ecran.

cols

Specifica, in acelasi fel ca si elementul rows, modul de impartire a ecranului pe orizontala. Aceleasi probleme de la rows se aplica in mod identic la cols.
Imbinarea celor doua elemente poate duce la definirea unor zone de ecran de forma unei table de sah. De exemplu definirea unui careu cu 9 celule egale asezate intr-o matrice de 3x3 pe ecran poate fi scrisa astfel:

<frameset rows="33%,33%,*" cols="33%,33%,*">

border

speifica dimensiunea chenarului frame-urilor. Acest element poate fi prezent si in elementul frame, caz in care are prioritate mai mare.
O linie de tipul:

<FRAMESET ROWS="15%,*" border="15">
Va determina aparitia pe ecran a doua frame-uri despartite printr-un chenar de 15 pixeli.frameuri cu border de 15 pixeli

Impreuna cu elementul border mai intervine si un al doilea element, de aceasta data specific browserului Netscape, bordercolor care va determina culoarea borderului. Acest element este insa ignorat de Internet Explorer, mai mult, chiar si in Netscape acest element este suprascris de catre elementul omonim din cadrul tagului frame.




frameborder

Seteaza la modul general afisarea sau neafisarea chenarului intre frameuri. Netscape lucreaza cu elementele "YES|NO" iar Internet Explorer foloseste valoare 0 pentru a spune ca frame-urile nu au chenar.
Folosirea numai a acestui element nu va determina, insa, in mod implicit aparitia a doua frame-uri nedespartite de nimic. Intre frameuri exista si o anumita spatiere care poate si ea sa fie setata.


framespacing

Determina dimensiunea spatierii care va exista intre frameuri. Aceasta spatiere este distanta nefolosita in nici un fel aflata intre frameuri.
Linia:

<FRAMESET ROWS="15%,*" frameborder="No" framespacing="15">
Va determina aparitia urmatoarei configuratii:
doua frameuri cu spatiere de 15 pixeli Diferenta intre border (chenar) si Framespacing (spatiere) este a modului de aparitie a zonei dintre frameuri pe ecran. Borderul apare ca o zona iesita in exterior, simuland o rama de tablou, iar spatierea este pur si simplu o zona goala, neumpluta cu nimic intre frameurile de pe ecran.

In general se urmareste crearea unor documente in care cele doua frameuri sa se imbine perfect intre ele, sa nu se poata sesiza trecerea de la o zona la alta. Pentru asta trebuie anulate ambele elemente din cadrul framesetului.
<FRAMESET ROWS="15%,*" frameborder="No" framespacing="0" border="0">