Prima pagina Prima pagina
Structura | Formatarea | Liste | Referinte | Imagini | Tabele | Formulare |
Cadre | Culori | URL-uri | Caractere speciale | Comentariile HTML


Referinte

    Printr-o legatura intr-un document HTML intelegem marcajul locului de unde se poate efectua trecerea (cuplarea, conectarea) la un alt document sau la o noua locatie din documentul curent. Un loc marcat mai este denumit ancorare.

Marcajele pot fi de doua tipuri:

  1. legaturi catre alte locatii: acestea se vor caracteriza prin textul legaturii (vizibil in documentul afisat pe ecran) si prin adresa la care se poate efectua un salt; textul legaturii va aparea pe ecran subliniat, intr-o culoare diferita de cea a textului adiacent; adresa tinta a legaturii apare (daca nu s-a indicat alt text) pe linia de stare a ferestrei browserului atunci cand pointerul mouse-ului este pe textul legaturii;

  2. definiri de nume care au doar rolul de a introduce tinte pentru legaturi; nu sunt diferentiate in documentul afisat pe ecran.

    Cele doua tipuri de marcaje pot fi prezente simultan desi lega la o alta legatura produce o oarecare intarziere. Marcajul utilizat pentru ambele tipuri de legaturi este <A> </A>, A provenind de la anchor.

    In multe cazuri este nevoie sa se creeze legaturi intre sectiunile aceluiasi document. Spre exemplu, atunci cand documentul este o carte, un tutorial sau un curs vom simti nevoia crearii unui cuprins pentru fiecare capitol al documentului. Se va crea o legatura intre fiecare tema din cuprins si sectiunea din document care trateaza acea tema.

    Cearea legaturilor interne se realizeaza prin utilizarea atributului NAME al tagului <A>, care stabileste un cuvant cheie ce identifica unic paragraful tinta:

<A NAME="cuvant_cheie"> Paragraf tinta </A>

     Folosirea tagului cu atributul NAME poarta numele de ancora. Atunci cand se va face referinta la aceasta ancora, documentul va fi derulat in fereastra navigatorului pana cand textul dintre <A> </A> ajunge in partea de sus a ecranului. Ancorele nu sunt afisate diferit fata de restul documentului ca in cazul legaturilor. Referirea la o ancora in documentul de la care pleaca legatura se face in acelasi fel ca in cazul referirii unui intreg document adaugandu-se simbolul # urmat de cuvantul cheie din ancora:

<A HREF="nume_fisier#cuvant_cheie"> Text explicativ </A>

     Exemplul de mai sus arata ca este posibila referirea la un anumit paragraf al documentului tinta, chiar daca acesta este local sau indepartat.

InstructiuneAtributeDescriere
< a atribute >
< / a >
- marcaj tip ancora
href = " url "

referinta hipertext (legaturi spre alte pagini folosind un text sau o imagine); intre " si " nu trebuie sa existe spatii; daca dorim sa introducem legaturi spre fisiere sau directoare al caror nume contine spatii (adica sunt formate din cel putin 2 cuvinte) trebuie sa inlocuim spatiile cu %20

name = " nume-ancora " definirea unei ancore
href = " # nume-ancora " referinta catre o ancora interna (din acelasi fisier)
href = " url # nume-ancora " referinta catre o ancora externa (din alt fisier)
target = " nume_cadru " numele cadrului in care va fi afisata sursa definita cu HREF
valori speciale:
_top = incarca pagina intr - o fereastra noua, deasupra altor ferestre de pe ecran
_self = incarca pagina in cadrul curent; este valoarea implicita
_parent = incarca pagina in fereastra parinte
_blank = incarca pagina intr - o fereastra noua, fara nume
< base atribute > href = " alt-URL "

" alt_URL " = " http://www.alte_servere.com/alt_site/ ": putem specifica legaturi relative spre fisiere situate pe alt site de pe alt server; este folositor daca in fisier avem majoritatea legaturilor relative spre celalalt site si site-ul este administrat tot de dvs. (altfel se poate schimba structura site-ului sau denumirea fisierelor sau directoarelor fara sa stiti si legaturile vor deveni invalide)

         Putem defini ancore si cu ajutorul instructiunii id = nume-ancora , care se poate atasa ca atribut aproape oricarei instructiuni.

         Mouse-ul plasat deasupra unei legaturi face sa apara pe bara de stare (deasupra butonului "Start") adresa/ directorul/ fisierul accesat de acea legatura; adesea nu ne facem o idee foarte clara despre subiectul acelei pagini.
         In functie de actiunea vizitatorului (plaseaza mouse-ul deasupra sau il ia de pe legatura) putem face sa apara altceva in acel loc (de exemplu subiectul sau titlul paginii); atentie la textul ales sa apara in cazul cand se ia mouse-ul de pe legatura deoarece ramane afisat pana cand este plasat deasupra unei alte legaturi. Exemplu



     Atunci cand dorim sa incarcam pagina principala a unui site, in general nu tastam si numele unui fisier; serverul ne trimite un fisier predefinit; de obicei numele lui este index.html (ori default.html sau welcome.html; cel mai sigur este sa intrebam administratorul serverului pentru a sti cum sa ne denumim fisierul paginii principale).
     Sa presupunem ca pe PC-ul de acasa, in directorul MySite, construim un site sau ca la adresa www.nume_server.com/nume_director/ avem un site cu urmatoarea organizare:

Tabelul descrie imaginea din dreapta
nivelul 1nivelul 2nivelul 3
fisierul :
index.html
  
directorul :
A
directorul :
A1
fisiere :
a11.htm
a12.htm
directorul :
A2
fisiere :
a21.htm
a22.htm
fisierul :
a.htm
 
directorul :
B
fisierul :
b.htm
 
Aceasta imagine este reprezentarea grafica a tabelului din stanga:
arborele de directoare si fisierele continute de fiecare director

    Printr-o legatura plasata intr-un fisier putem accesa un alt fisier, prin intermediul referintelor.

    Referintele pot fi: interne (spre o ancora din acelasi fisier) sau externe (spre un alt fisier); in functie de modul cum specificam calea spre alt fisier pot fi absolute sau relative:
absolute :
- legatura <a href = "http: //www. alte_servere. com/ alt_site/ nume_fisier.html">, plasata in orice fisier din site - ul nostru, indica o legatura externa.
- legatura <a href = "http: //www.nume_server.com/ nume_director/ A/ A1/ a12.htm">, plasata in fisierul index.html, indica o legatura spre fisierul a12.htm din site - ul nostru.
relative :
- legatura <a href = ".. / .. / index.html">, plasata in orice fisier din directorul A1 sau A2, indica o legatura spre fisierul index.html din site - ul nostru.
- legatura <a href = ".. / A / a.htm">, plasata in fisierul b.htm din directorul B, indica o legatura spre fisierul a.htm din directorul A.
- legatura <a href = "A / A1 / a12.htm">, plasata in fisierul index.html, indica o legatura spre fisierul a12.htm din site - ul nostru.

    Referintele relative au cateva avantaje :

- avem mai putin de tastat in codul sursa: nu mai tastam http: //www. nume_server. com/ nume_director pentru fiecare legatura in parte;
- legaturile vor functiona si in timp ce construim site - ul intr - un director pe hard - disk;
- daca vom dori sa mutam site - ul pe un alt server, nu trebuie sa modificam nimic; daca am avea legaturi absolute, pentru fiecare ar trebui sa inlocuim http://www. nume_server.com cu http://www. nume_nou_server.com
     In cazul unui site de dimensiuni mici, care contine doar cateva pagini (fisiere), nu avem nevoie de o organizare mai complicata a site - ului (cu multe directoare); am putea plasa toate fisierele in acelasi director (pe hard - disk sau la adresa www.nume_server.com/nume_director/); o legatura relativa plasata in orice fisier, care apeleaza orice alt fisier, ar fi de forma <a href = "alt_fisier.htm">.


Prima pagina