Prima pagina Prima pagina
Structura | Formatarea | Liste | Referinte | Imagini | Tabele | Formulare |
Cadre | Culori | URL-uri | Caractere speciale | Comentariile HTML


URL-uri




Ce este un URL?

  Descriptorii uniformi de resurse (Uniform Resource Locators) sau URL-uri, reprezinta punctul-cheie al localizarii si interpretarii informatiilor din Internet.URL-urile sunt de mod standard de descriere, atat a locatiei unei resurse Web, cat si a continutului acesteia.URL-urile din documentele HTML va ajuta sa localizati resursele Web, indiferent ca acestea sunt documente pe calculatorul dumneavoastra local sau pe un calculator aflat in parte opusa a globului.Pentru a crea documente HTML care contin hiperlegaturi, trebuie sa intelegeti notiunile URL de baza.
Hiperlegaturi   Cuvintele si frazele colorate, pe care le vedeti in documentele Web, reprezinta hiperlegaturi.Daca efectuati clic pe o asemenea legatura, puteti sa va deplasati la locatia indicata de legatura respectiva.
Sintaxa standard   Limbajul HTML utilizeaza o sintaxa standard pentru exprimarea unui URL.forma generala este urmatoarea:

nume-serviciu://gazda-internet:numar-port/resursa


  Dupa cum puteti vedea, exista trei parti distincte ale acestei sintaxe:

  • Numele serviciului este urmat de caracterul : si de doua bare inclinate (exista doua exceptii ale obligativitatii barelor inclinate, dupa cum vom vedea ulterior).
  • Numele-gazda Internet precizeaza unde este localizat serviciul respectiv si numarul portului (optional), urmat de o singura bara inclinata.
  • Resursa este, in mod normal, numele unui document sau fisier localizat pe un calculator, dar pot exista si alte tipuri de resurse, asa cum vom vedea.
Conexiuni Serviciile Internet utilizeaza legaturi virtuale pentru a conecta servicii situate pe doua calculatoare diferite, prin cuple (porturi) virtuale.Aceste conexiuni virtuale sunt gestionate de software-ul de retea, prin intermediul unor notiuni abstracte, numite numere de porturi.Cu exceptia cazurilor explicite in care trebuie sa includeti un numar de port intr-un URL, in realitate trebuie doar sa stiti cum sa recunoasteti un URL.


  Iata un exemplu de URL, care ilustreaza componentele obligatorii:

http://www.yourcompany.com/home.html



Crearea unui URL

  Pentru a crea un URL, parcurgeti urmatorii pasi:

  1.  Identificati numele serviciului pe care il veti include in URL-ul respectiv. Cel mai utilizat este serviciul de tip http.

Protocolul Transfer HiperText (http) Mecanismul prin care serverele Web si clientii acestora comunica prin intermediul retelei de calculatoare.
  2. Identificati locatia Internet a resursei. Aceasta este un nume-gazda Internet, de exemplu      www.yourcompany.com

  3. Identificati numele resursei, cum ar fi un nume de document, un nume de fisier sau un alt tip de resursa. Un exemplu ar putea fi home.html.

  Utilizand exemplele din enumerarea de mai sus, putem construi un URL care ar putea reprezenta pagina "gazda" (home page) a companiei dumneavoastra:

http://www.yourcompany.com/home.html



Exemple de URL-uri caracteristice pentru diverse servicii

  Aceasta sectiune cuprinde exemple care acopera toate tipurile de baza de URL-uri.Fiecare exemplu reprezinta o resursa World Wide Web concreta,la care puteti avea acces prin intermediul programului dumneavoastra de explorare Web.


URL-uri de tip HTTP

  URL-urile de tip HTTP reprezinta documente disponibile pe un server World Wide Web.Iata un exemplu, si anume pagina-gazda NCSA Mosaic:

http://www.ncsa.uiuc.edu/SDG/Software/Mosaic/NCSAMOsaicHome.html


Ce este bara aceea inclinata?
Toate URL-urile utilizeaza bara inclinata (/) pentru a specifica documente.Chiar daca ati configurat un server Web pe un PC, utilizati bara inclinata directa (slash /) in URL-urile dumneavoastra, nu bara inclinata inversa (backslash \), pentru a specifica o cale catre un fisier.


URL-uri de tip FTP

  Acestea reprezinta servicii de tip protocol de transfer de fisiere (ftp) in Internet.Iata un exemplu:

ftp://gatekeeper.dec.com/pub/


  Observati ca, in acest caz, nu am specificat un nume de fisier, ci mai degraba un nume de director (pub/).URL-urile de tip ftp pot specifica si nume de fisiere. Acest URL complet este o arhiva care contine software gratuit, intretinuta de corporatia Digital Equipment, pentru clientii sai si nu numai; este accesibila oricui.

Ce este acea bara inclinata de la sfarsit?
Exemplul de URL anterior contine la sfarsit o bara inclinata.Desi nu este obligatorie, este o buna idee ca sa o utilizati in situatia in care va referiti la un director.


URL-uri de tip TELNET

  Serviciile de tip TELNET va permit sa va conectati ca utilizator pe un sistem de calcul aflat la distanta si sa folositi ecranul si tastatura sistemului local ca terminal. Iata un exemplu:

telnet://wudlab.sprl.umich.edu:3000


  URL-ul de tip TELNET reprezinta o exceptie a regulii celor trei parti; acesta cuprinde numai numele serviciului si numele calculatorului-gazda.
  Acest URL are ceva in plus - specificarea unui "numar de port" Internet, in acest caz, ":3000" (observati caracterul :).In cazul serviciilor TELNET obisnuite,nu este nevoie sa specificati un numar de port (nu e nevoie de numar de port nici in cazul majoritatii celorlalte URL-uri). Exemplulul de mai sus reprezinta un serviciu cunoscut sub numele de "Weather Underground".


URL-uri de tip GOPHER

  Acestea reprezinta servicii Internet de tip "gopher", care sunt servicii informationale de tip meniu non-grafic.Iata un exemplu:

gopher://gopher.tc.umn.edu/


  Desi pare ca am uitat a treia parte obligatorie a acestui URL, lasand al treilea camp necompletat, am instruit de fapt programul de explorare Web sa realizeze un acces la nivelul superior, predefinit, al meniului Gopher. Exista multe situatii in care un URL poate utiliza aceasta abordare.


URL-uri de tip NEWS

  Aceste URL-uri reprezinta serviciile de stiri UseNet, numit adesea si "NetNews", reprezinta un serviciu larg distribuit de tip BBS (Bulletin Board Service), organizat in mii de domenii speciale de interes.Un exemplu de URL de tip news este:

News:comp.infosystems.www.providers


Unde sunt barele inclinate de la inceput?
URL-ul de tip news este o exceptie de la regula care impune doua bare inclinate in prima parte din cele trei care compun un URL; sunt necesare numai caracterul : si numele grupului de stiri.


URL-uri de tip WAIS

  Serverele care utilizeaza protocolul Internet de tip server informational de zona larga (Wide Area Information Server - Wais) contin baze de date indexate, in care puteti efectua cautari de la distanta, dupa cuvinte-cheie.Iata un exemplu de URL de tip WAIS, care contine subiecte legate de invatamant:

wais://info.curtin.edu.au:210/k-12-software



URL-uri de tip MAILTO

  Acestea reprezinta servicii Internet de posta electronica (e-mail). URL-uri de tip mailtosunt disponibile in majoritatea programelor de explorare Web. Utilizati un URL de tip mailto intr-un dovument HTML, daca doriti ca cititorii documentului sa va poata trimite mesaje de posta electronica, printr-un singur clic pe hiperlegatura respectiva. Iata un exemplu:

mailto:webmaster@www.yourcompany.com



URL-uri de tip FILE

  Acestea reprezinta fisiere localizate pe calculatorul propriu.Iata un exemplu:

File://winword6/html/myfile.htm


Unde este ultimul "l" din acest URL?
Sistemul de operare DOS permite numai trei caractere in extensia numelui de fisier, in timp ce alte sisteme de operare, cum ar fi UNIX, permit mai multe.Acest URL se refera la un fisier localizat pe un PC.
  Unii autori HTML utilizeaza in mod gresit URL-urile de tip FILE si de tip FTP, ca fiind echivalente.Aceasta abordare poate provoca probleme, deci utilizati intotdeaina tipul corect de URL.

Prima pagina       Inapoi Sus Inainte