Prima pagina Prima pagina
Structura | Formatarea | Liste | Referinte | Imagini | Tabele | Formulare |
Cadre | Culori | URL-uri | Caractere speciale | Comentariile HTML



Structura unui document HTML


    Inainte de orice comentariu, sa consideram urmatorul exemplu:

<HTML>
  <HEAD>
     <TITLE>PRIMUL DOCUMENT</TITLE>
  </HEAD>
  <BODY>
     <H4>PRIMUL EXEMPLU</H4>
     <P>Acesta este un paragraf</P>
  </BODY>
</HTML>


vedeti aici rezultatul unui asemenea document.

    Sa analizam exemplul de mai sus. Acesta este un exemplu de document HTML cu un numar minim de elemente. Structura minima obligatorie a unui document HTML este formata din elementele HTML, HEAD, TITLE si BODY iar ordinea de aparitie a acestora este ca in exemplul prezentat.


Marcajul <HTML>

    Orice document HTML trebuie sa inceapa si sa se termine cu marcajul <HTML>, declarand astfel ca documentul respectiv este de tip HTML.Este primul lucru din document, iar perechea sa inchidere este ultimul lucru.indiferent de ce contine documentul HTML, el trebuie sa contina aceste marcaje.Perechea de marcaje arata ca in exemplul 1.

  Incadrati intotdeauna documentele HTML cu marcaje <HTML> de inceput si de sfarsit.


Marcajul <BODY>

    Eticheta BODY specifica principalul continut al unui document.Dumneavoastra ar trebui sa puneti tot continutul care vreti sa apara in pagina web intre etichetele <BODY> si </BODY>.     Eticheta BODY are atribute care va permite sa specificati caracteristicile documentului.Dumneavoastra puteti sa specificati culoarea de fundal sau o imagine pentru a folosi ca fundal pentru fereastra în care documentul este afisat.Dumneavoastra puteti sa specificati culoarea de text implicita,culoarea legaturii active,culoarea legaturii nevizitate, si culoarea legaturii vizitate.Dumneavoastra puteti sa specificati actiunile care sa se intample atunci cand documentul termina de incarcat sau descarcat, si cand fereastra in care documentul este afisat a primit sau a pierdut focalizari.

<BODY
BACKGROUND="bgURL"
BGCOLOR="color"
TEXT="color"
LINK="color"
ALINK="color"
VLINK="color"
ONLOAD="loadJScode"
ONUNLOAD="unloadJScode"
ONBLUR="blurJScode"
ONFOCUS="focusJScode" >




BACKGROUND="bgURL"

specifica o imagine care va fi afisata in fundalul documentului. Valoarea URL poate sa fie absoluta (de exemplu, "http://www.yourcompany.com/images/image1.htm") sau relativa (de exemplu, "images/image1.gif").Imaginea este repetata intr-un gratar pentru a umple fereastra sau intreg cadrul unde documentul este afisat.


BGCOLOR="color"

stabileste culoarea fundalului.Vedeti "culori" pentru informatii despre volorile culorilor.


TEXT="color"

stabileste culoarea normala a textului(cand textul nu este link).Vedeti "culori" pentru informatii despre volorile culorilor.


LINK="color"

stabileste culoarea textului implicita a unui link din document.Un link nevizitat este un link care nu a fost facut click pe el.


ALINK="color"

specifica culoarea care se schimba cand dam click pe un link .Link-ul vizitat se schimba in culoarea VLINK daca el a fost specificat; altfel se schimba in culoarea link-ului vizitat data implicit de browser.


VLINK="color"

specifica culoarea de text a linck-ului vizitat in document.


ONLOAD="loadJScode"

specifica codul Java Script care se executa cand documentul este incarcat.


ONUNLOAD="unloadJScode"

specifica codul Java Script care se executa cand documentul este descarcat.


ONFOCUS="focusJScode"

specifica codul Java Script care se executa cand fereastra in care documentul este afisat a primit evenimentul onFocus, indicand cand fereastra s-a focalizat.


ONBLUR="blurJScode"

specifica codul Java Script care se executa cand fereastra in care documentul este afisat a primit evenimentul onBlur, indicand cand fereastra a pierdut focalizarea.



Marcajul <HEAD>

  Eticheta HEAD defineste un antet de document HTML. Antetul contine mai degraba informatii despre document decat informatii care vor fi afisate în document.Browser-ul web nu afiseaza informatia din antet, cu exceptia textului continut de eticheta TITLE.Dumneavoastra ar trebui sa puneti toate informatii din antet intre etichetele <HEAD> si </HEAD>, care ar trebui sa fie inaintea etichetei BODY.   

In exemplul 2 vom extinde documentul prin includerea marcajelor <HEAD>, de inceput si de sfarsit.



Marcajul <TITLE>

    Mai exista un ultim marcaj obligatoriu, anume <TITLE>.Asa cum ati observat atunci cand ati navigat in Web, programul de explorare Web afiseaza intotdeauna un titlu pentru fiecare document intalnit. Titlul afisat este preluat din continutul marcajului <TITLE> al documentului HTML original.Acest titlu este de obicei afisat imediat deasupra casetei URL sau Location din partea superioara a ferestrei programului de explorare desi unele versiuni de programe permit utilizatorului sa inhibe afisarea URL-ului.
    Marcajul <TITLE>, continut intotdeauna in sectiunea <HEAD> a documentului, e format tot dintr-o pereche de coduri, care incadreaza textul pe care l-ati tastat pe post de titlu al documentului. Sa facem o ultima modificare in
exemplul 3, adaugand aceste marcaje.

    Scurtul nostru document pseudo-HTML aste acum complet, continand toate marcajele HTML obligatorii. De fapt, este mai mult decat un pseudo-document; este un document HTML corect, pe care il puteti de fapt afisa cu programul dumneavoastra de explorare.
  Daca ati lucrat cu editorul propriu de texte, este momentul sa salvati documentul, asa cum ati salva orice alt document. Codurile obligatorii de marcaj fac din documentul dumneavoastra un document de tip HTML.Daca utilizati un procesor de texte obisnuit, nu uitati sa il salvati ca un document de tip text.Pentru numele fisierului, utilizati ceva de genul "simplu.html" (sau "simplu.htm", daca lucrati pe PC).


Prima pagina       Inapoi Sus Inainte